Novice

Nova-Gorica02_Photo-by-Iztok-Boncina

AlpskiTeden 2024: Alpe v naših rokah

Kateri uspehi, pobude in politike so vplivali na trajnostni razvoj Alp v zadnjih 20 letih? Kako naj oblikujemo prihodnjih 20 let? Dve desetletji po prvem AlpskemTednu v Kranjski Gori bo 8. izvedba potekala od 23. do 25. septembra 2024 v Novi Gorici/SL.

bratigore

Festival Brati gore 2023

Stalni sekretariat Alpske konvencije vsako leto literarni in kulturni dediščini Alp posveti festival Brati gore, ki ga sestavlja mozaik dogodkov v organizaciji številnih partnerjev širom Alp in onkraj njih.

Delegation from Cuneo with the Board of the Alpine Town of the Year Association in Sonthofen/D.

Cuneo je »Alpsko mesto leta 2024«

Prestolnica pokrajine Cuneo v deželi Piemont bo leta 2024 nosila naziv »alpsko mesto leta«. Mednarodna žirijo jo je označila kot alpsko mesto par excellence.

Mitgliederversammlung des Vereines Alpenstadt des Jahres am 12. bis 14.10.2023 in Sonthofen - Exkursion am 14.10.2023 in die Starzlachklamm und Mittagessen im Sepplwirt.

Majhna kapljica, velik učinek…

Kaj imajo skupnega spužva, soteska in pivo? Spremljevalni program skupščine v Sonthofnu sredi oktobra je zaznamovala še kako pomembna osrednja tema: voda.

ATY_GA_SonthofenOct23(c)AlpineTownOfTheYearAssociation (48)

Skupščina na sedežu društva v Sonthofnu

Sredi oktobra je alpsko mesto Sonthofen javnost povabilo v novi muzej alpskih mest AlpenStadtMuseum na drugo skupščino društva v letu 2023 in spremljevalne dogodke na temo vode.

DJI_0037 (c) Brixen Tourismus Gen. (1)

Voda v življenjskem ciklu alpskih mest

Voda je ena najpomembnejših ekosistemskih storitev, ki jih gore zagotavljajo mestom. Kako lahko vodo ohranimo v življenjskem ciklu naših mest?

rsa10

Anketa poteka do 31. julija: Kakovost življenja v Alpah

Društvo alpsko mesto leta kot opazovalna organizacija Alpske konvencije sodeluje pri pripravi 10. poročila o stanju Alp na temo »Kakovost življenja za vse« in vas vabi k sodelovanju v anketi.

Mit dem Fahrrad durch die Sonthofer Innenstadt.

Zaključek projekta “Climate Action in Alpine Towns”

Pod krilatico Climate Action in Alpine Towns [Podnebni ukrepi v alpskih mestih] je osem alpskih mest izvajalo podnebne ukrepe, povezane s prostorskim načrtovanjem in sodelovanjem lokalnega prebivalstva pri odločanju v političnih procesih. Končno poročilo je sedaj na voljo. 

230317_ATY_GA_Sondrio(c)AlpineTownOfTheYear (85)

Srečanje alpskih mest

Predstavniki društva Alpsko mesto leta so se 17. in 18. marca sestali na generalni skupščini v Sondriu/IT.

220608_VisitSondrio

Vnovično članstvo Sondria v mreži alpskih mest leta

V društvu Alpsko mesto leta pozdravljajo vnovično članstvo italijanskega Sondria. Glavno mesto Valtelline, ki je leta 2007 postalo ‚alpsko mesto leta‘, je leta 2015 iz društva izstopilo.

Belluno_CAAT (7)

Belluno: Narava na dotik

Project: Climate Action in Alpine Towns Severnoitalijansko mesto Belluno se je v okviru pilotnega projekta posvetilo podnebju prijazni…
KlimaKonkret2

Učinkoviti podnebni ukrepi

Poslušanje, postavljanje v kožo drugih in upoštevanje njihovih potreb: tako lahko učinkovito deluje vključevanje lokalnega prebivalstva. To je…
Mit dem Fahrrad durch die Sonthofer Innenstadt.

Sonthofen: Skupni prostor(i) za mobilnost brez emisij

Kolesarsko mesto Sonthofen želi s spodbujanjem kolesarjenja zmanjšati avtomobilski promet in posledično emisije CO2.

Tolmin (6)

Tolmin: Participacija za zelenejši kraj

Slovensko mesto Tolmin se je v okviru projekta Climate Action in Alpine Towns odločilo, da bo svoje središče naredilo bolj zeleno.

Trento (2)

Trento: Preoblikovanje opuščenih površin v gozdove

V mestu Trento predvsem opuščena industrijska območja predstavljajo doslej neizkoriščen potencial za zmanjšanje porabe toplote.

Annecy_Maquette2_09Novembre_aimprimer

Annecy: Participacija lokalnega prebivalstva

Francosko mesto Annecy je sodelovanje v projektu izkoristilo kot priložnost za razvoj in izvajanje celovite strategije za aktivno vključevanje lokalnega prebivalstva.

Chambery_SemaineNature (7)

Chambéry stavi na participacijo

Francosko mesto Chambéry se je v okviru projekta Climate Action in Alpine Towns osredotočilo na ozelenitev in sprostitev mesta, kar je bilo vključeno v participativno strategijo izvajanja dotičnih ukrepov.

(c) Marko Čuk

Idrija: Praznini vdahniti življenje

Project: Climate Action in Alpine Towns Idrija je sicer obdana z gozdovi, toda mestno središče hrepeni za parki…
CAAT_Brig-Glis (4)

Brig-Glis: Hladni kotički v razbeljenih mestih

V okviru projekta Climate Action in Alpine Towns je bilo prebivalstvo švicarskega mesta Brig-Glis ozaveščano o podnebnih spremembah s štirimi usmerjenimi ukrepi.

BrigGlis1(c)DavidSchweizer

Alpska mesta – ključni dejavnik za trajnostni razvoj

Im Rahmen der Schweizer Präsidentschaft der Alpenkonvention wurde der neunte Alpenzustandsbericht mit dem Titel «Alpine Towns» vorgelegt. Er beleuchtet, wie das alpine Siedlungssystem die nachhaltige Entwicklung der Alpen behindert oder fördert.

ATY_MA_Passy2022(c)VereinAlpenstadt_CarolineBegle (49)

Passy obeležuje naziv »Alpsko mesto leta 2022«

Francosko mesto Passy je 14. oktobra 2022 slavnostno obeležilo naziv »Alpsko mesto leta 2022«. Praznovanju so se pridružile…
ASCII   Kolor stitching | 8 pictures | Size: 6251 x 2921 | Lens: Standard | RMS: 3.04 | FOV: 139.08 x 65.00 ~ -6.74 | Projection: Spherical | Color: LDR |

Passy: Pester program najnovejšega »Alpskem mestu leta«

Passy se je pridružil društvu »Alpsko mesto leta«, da bi se kanil (o)bogatiti z izkušnjami drugih članskih mest,…
Photo: Jure Kos

Naš sopredsednik Uroš Brežan je bil imenovan za ministra

We congratulate our Co-President Uroš Brežan on his election as Minister of the Environment and Spatial Planning in Slovenia!

Alps2030_Nevegal(c)CarolineBegle (8)

Mladi – ambasadorke in ambasadorji trajnosti

Mladi iz različnih alpskih držav so se od leta 2020 srečevali v okviru projekta »Alps2030« in razpravljali o…

ATY_JB_s

O letu 2021

Volna – kot rdeča nit se je vlekla skozi celotno Alpsko leto 2021. Pričelo se je v Bielli, našem »Alpskem mestu leta 2021«.

© B. Brassoud

Passy je Alpsko mesto leta 2022

Francoski Passy je bil zaradi svoje trajnostne politike odlikovan z nazivom »Alpsko mesto leta 2022«.

Annecy (c) www.elmerjack.com

Aktivna za podnebje

V okviru projekta »Climate Action in Alpine Towns« devet alpskih mest izvaja podnebne ukrepe na področju prostorskega načrtovanja in soudeležbe občanov.

ATY_Secretariat1

Sprememba na čelu društva »Alpsko mesto leta«

Od 1. januarja 2022 so vajeti društva »Alpsko mesto leta« ponovno v rokah CIPRE. Direktorica je namreč postala Magdalena Holzer, vodja projektov pri Mednarodni organizaciji za zaščito Alp CIPRA International, kateri se je pridružila leta 2014.

IMG_6986

Biella je gostila generalno skupščino združenja

Generalna skupščina združenja je potekala na letni konferenci CIPRE, ki je bila od 1. do 3. julija v Bielli (Italija), alpskem mestu leta 2021.

ATY-Website-s

Svež dizajn

On the occasion of International Mountain Day, our brand new website is now online! We have decluttered and updated our content and wrapped it in a fresh design.

Biella © StefanoCeretti

Biella je Alpsko mesto leta 2021

Mednarodna žirija je za Alpsko mesto leta 2021 proglasila italijansko mesto Biella v regiji Piemont.

20 years Alpine Town of the Year Association

20 let društva Alpsko mesto leta

Anniversaries give us reasons to look back. The “Alpine Town of the Year” association celebrates its twentieth birthday this year.