Slavnostna podelitev naziva alpskemu mestu Cuneo

Delegacije alpskih mest leta so se 17. in 18. maja sestale v italijanskem Cuneu, alpskem mestu leta 2024, kjer jih je pričakal pester program: poleg prve skupščine članov v tem letu je bila na sporedu javna razprava na temo odnosov med mesti in podeželjem, slovesna podelitev naslova z glasbenim programom, voden ogled mesta in obisk rečnega parka.

„Trajnostna politika mesta Cuneo temelji na treh stebrih: Cuneo je mesto ljudi, mesto prihodnosti in mesto v prehodu,“ je na začetku pojasnil mestni svetnik Sara Tomatis na skupščini združenja. Prvič, Cuneo skrbi za ljudi – s spodbujanjem skupnostnega bivanja, z ustvarjanjem trajnostnih prostorov v šolah in njihovi okolici ter z vrednotenjem regionalnih proizvodov in hrane. Drugič, Cuneo se osredotoča na trajnostni, v prihodnost usmerjen razvoj na področju okolja: pridružil se je na primer Konvenciji županov, želi zmanjšati porabo energije in povečati energetsko učinkovitost – na primer z vzpostavitvijo energetskih skupnosti in posodobitvijo občinske razsvetljave. „S prehodom na svetleče diode lahko prihranimo 68 % električne energije, kar pomeni 900.000 EUR na leto in 1132 t preprečenega CO2,“ ponosno pove Sara Tomatis. Tretjič, Cuneo je mesto v prehodu: želi postati mesto 15 minut, kar pomeni, da lahko prebivalci vse potrebne poti opravijo v 15 minutah brez avtomobila. To se začne z ureditvijo dodatnih kolesarskih poti ali finančnimi spodbudami „Bike to Work / S kolesom na delo“.

Na skupščini so potekale tudi volitve: Christian Jentsch, predstavnik švicarskega mesta Brig-Glis, je bil izvoljen v upravni odbor. Člani so spregovorili tudi o svojih dejavnostih in izrekli povabila na dogodke.

Slovesna podelitev

Zvečer je mestni svet v častitljivem gledališču Teatro Toselli priredil uradno podelitev naziva. Po koncertu okcitanskega moškega pevskega zbora „La Baita“ je Raphael Castera, župan Passy/F, zadnjega alpskega mesta leta, izročil certifikat županji mesta Cuneo Patrizii Manassero. „Zelo smo ponosni, da prevzemamo štafeto iz rok Passyja,“ je dejala Manassero. „Ta naziv je priznanje za to, kdo smo in kaj smo doslej naredili v svojem razmišljanju in življenju (tudi) alpskega mesta.“ Cuneo se je že lotil različnih dejavnosti in naslednjih korakov, preudarnih in premišljenih, kot jih delajo alpinisti. „Naziv je tudi spodbuda, da si upamo še več. Je spodbuda za povezovanje z drugimi alpskimi mesti, ki imajo podobne izzive, poti in potenciale. Zelo pogosto svoje izzive in vprašanja živimo v izolaciji,“ pojasnjuje Patrizia Manassero. „V pogovorih z drugimi župani se vse bolj zavedam, da nas – ne glede na kulturne značilnosti posameznih območij – povezuje veliko več, tudi kar zadeva izzive.“ Stiki, ki jih združenje omogoča z drugimi alpskimi mesti, so zato zelo dragocena priložnost za dialog in vzajemno učenje. „Sodelovati moramo in si pomagati pri iskanju učinkovitih, uspešnih in trajnostnih odgovorov.“

„Sodelovati moramo in si pomagati pri iskanju učinkovitih, uspešnih in trajnostnih odgovorov.“

Patrizia Manassero, Župan mesta Cuneo

Na srečanju je bil čas tudi za raziskovanje najnovejšega alpskega mesta leta. Poleg kratkega ogleda mesta in izleta na „Torre Civica di Cuneo“, zgodovinski urni stolp in znamenitost mesta, je manjša delegacija alpskih mest naslednji dan raziskovala „Parco Fluviale Gesso e Stura“, velik naravni rezervat ob rekah Gesso in Stura. Bosonoga pot je predstavnikom društva ponudila še posebej čutno doživetje narave.