Passy je Alpsko mesto leta 2022

Francoski Passy je bil zaradi svoje trajnostne politike odlikovan z nazivom »Alpsko mesto leta 2022«. V letu, ko bo občina iz Savojskih Alp uradovala kot Alpsko mesto leta, bodo v ospredju teme, kot denimo izboljšanje energetske učinkovitosti ter kakovosti zraka in upravljanje z občutljivim naravnim prostorom.

Mednarodna žirija je za »Alpsko mesto leta 2022« razglasila občino Passy, ki se nahaja v regiji Auvergne-Rona-Alpe in šteje približno 11.300 prebivalk in prebivalcev. Tako se kraj, ki se prostrano razprostira čez šest zaselkov s pogledom na Mont Blanc, pridružuje tudi društvu »Alpsko mesto leta«  (glej opis spodaj), mednarodni mreži mest, ki si prizadevajo za trajnostni urbani razvoj na območju Alp.

Energetska sanacija, kulturna dediščina in zaščita naravnega prostora

Žirijo je prepričalo več razlogov. Passy je denimo že uresničil tri projekte na področju energetske sanacije šolskih zgradb ter sprejel učinkovite ukrepe za izboljšanje kakovosti zraka in razvoj turizma, temelječega na upoštevanju potreb po neoviranem dostopu. Passy ob tem slavi tudi po kulturni in arhitektonski dediščini mednarodnega pomena, ki jo plemeniti za dobrobit tako lokalnega prebivalstva kot turističnih obiskovalk in obiskovalcev, pri čemer gre še posebej izpostaviti mednarodni sejem planinske literature in tako imenovano ulico sodobnega kiparstva. Mesto se prav tako odlikuje po zglednih pristopih k prostorskem načrtovanju ter krepitvi lokalnega kmetijstva z ustvarjanjem sinergij med naravnim prostorom, obdelovalnimi površinami, urbanimi območji in turizmom. Omeniti je treba tudi zavarovano območje Sixt-Passy, vključeno v Mrežo zavarovanih območij v Alpah ALPARC.

Aktivna vloga v društvu

Passy je že pred prejetjem laskavega naziva aktivno sodeloval pri vrsti dejavnosti društva »Alpsko mesto leta«. Delegacija občine je denimo obiskala Alpski mesti Bolzano/I in Bressanone/I, kjer je sodelovala na dogodkih na temo izboljšanja kakovosti zraka. Zavzete predstavnice in predstavniki Passyja načrtujejo niz projektov, osredotočenih na izboljšanje energetske učinkovitosti stavb, naravi prijazno izvedbo gorsko-tekaške prireditve »Trail de Fis« in iskanje idej za vzpostavitev celoletne trajnostne turistične ponudbe na območju smučišča Plateau d’Assy. Omenjene dejavnosti temeljijo na uresničevanje dveh temeljnih ciljev društva«: »Zagotavljanje aktivne udeležbe prebivalstva« in »Oblikovanje prihodnosti v smislu trajnostnega razvoja«.