Passy obeležuje naziv »Alpsko mesto leta 2022«

Francosko mesto Passy je 14. oktobra 2022 slavnostno obeležilo naziv »Alpsko mesto leta 2022«. Praznovanju so se pridružile tudi delegacije iz drugih članskih mest in številne domačinke ter domačini. Župan Raphaël Castéra je predstavil že izvedene projekte in načrtovane pobude za trajnostni razvoj mesta. 

Skupnostna kuhinja, kakovost zraka, energetska učinkovitost in upravljanje z občutljivimi naravnimi območji: to so štiri prednostne naloge, na katere se osredotoča alpsko mesto Passy. Omenjene prioritete so bile opredeljene v okviru obsežnega participativnega procesa, kjer je lokalno prebivalstvo na različnih sejah in srečanjih v letu 2022 prispevalo ideje in poglede.

Pomemben mejnik v letu 2022 je bilo odprtje skupnostne kuhinje Frioland, kjer iz visokokakovostnih živil lokalnih pridelovalcev vsak dan pripravijo približno 900 obrokov za otroke in starejše. Tudi otroci se lahko vključijo v odbor in sodelujejo pri sprejemanju odločitev.
Na področju kakovosti zraka je občina vzpostavila digitalno platformo »Air Attitude«, na kateri so objavljene meritve trdnih delcev in CO2, domačinke in domačini pa lahko lahko vnašajo tudi svoje predloge za ukrepe za izboljšanje kakovosti zraka. Platforma zajema tudi podatke o porabi energije v javnih stavbah in omogoča odprto razpravo o optimizaciji energetske učinkovitosti.

Mesto je dejavno tudi na področju turizma. Strokovnjakinje in strokovnjaki z oddelka za inovativni gorski turizem Univerze Savoie Mont Blanc so bili denimo pozvane in pozvani k zasnovi kreativnega turističnega koncepta, ki temelji na spoštljivem ravnanju z naravo in mehki mobilnosti. Passy redno organizira tudi dogodke za izmenjavo idej, kot denimo sejem alpske književnosti, ki ga organizira v sodelovanju z »Alpskima mestoma leta« Brig-Glis/CH in Trento/IT, ter raznolike tematske delavnice in konference.

Kulturni večer

Najnovejše »Alpsko mesto leta« je svojo odprtost do novega in inovativnega pokazalo tudi v okviru tematskega kulturnega večera v domači festivalski dvorani, ki se ga je bilo udeležilo skorajda 250 ljudi. Ob predstavitvi občinskih projektov in aktivnosti, so dogajanje oplemenitili še nastopi številnih umetnic in umetnikov iz regije, ki so z občinstvom delili svoja dela: videoposnetke o projektih, o izvedenih ukrepih, perforrmanse in glasbene vložke, za katere so poskrbeli mladi perspektivni glasbeniki in glasbenice ter lokalni pihalni orkester, poklon svoji žanrski zvrsti pa je z izvrstnim nadzorovanjem giba »izrekla« še izjemna sodobna plesalka. Na dogodku je goste s kulinaričnimi specialitetami iz vseh alpskih držav razvajala tudi mojstrska ekipa skupnostne kuhinje.

Aktivnosti v društvu 

»Počaščeni smo, da smo postali član združenja Alpsko mesto leta. Veselimo se priložnosti za izmenjavo z drugimi članskimi mesti, ki se soočajo s podobnimi izzivi, « poudarja župan Passyja, Raphaël Castéra. Na skupščini društva, ki je istega dne potekala v Passyju, je bil soglasno izvoljen v upravni odbor. Predstavnikce in predstavniki »Alpskih mest leta« so med popoldansko delavnico izmenjevali ideje in predstavili primere dobre prakse, osredotočene na izvajanje Alpske konvencije. Izpostaviti gre denimo koncept kolesarskega mesta Sonthofen/D, ki uspešno izvaja dejavnosti mehke mobilnosti, in ukrepe švicarskega alpskega mesta Brig-Glis/CH, s katerimi spodbuja ohlajanje toplotnih otokov. Šest dijakinj in dijakov iz Bielle/I je z zbranimi delilo tudi svojo prav posebno izkušnjo. »Pogledale« oz. »pogledali« so namreč daleč čez Alpe, vse do Nove Zelandije in videno strnili v nazoren primer, da je naravo mogoče umevati kot pravni subjekt z lastnimi pravicami. 

Dneve v Passyju so zaznamovale plodovite izmenjave, dragoceni prispevki o primerih dobre prakse in praznovanje ob sprejemu novega polnopravnega člana v družini »Alpskih mest leta«.