Mladi – ambasadorke in ambasadorji trajnosti

Mladi iz različnih alpskih držav so se od leta 2020 srečevali v okviru projekta »Alps2030« in razpravljali o konkretni implementaciji ciljev trajnostnega razvoja (SDG-jev) ZN. Projektni partnerji so aktivnosti zakrožili na zaključnem srečanju marca 2022 v Bellunu/IT, katerega se je udeležilo približno 30 udeleženk in udeležencev.

Mladi so v okviru projekta »Alps2030« razvijali inovativne koncepte ter jih implementirali v treh občinah v Lihtenštajnu ter v treh alpskih mestih leta: Idriji/SI, Tolminu/SI in Bellunu/IT. Njihove ideje so temeljile na 17 ciljih trajnostnega razvoja ZN, tako imenovanih SDG-jih.

Navdih za alpska mesta

Dogodek je sovpadal s skupščino društva »Alpsko mesto leta«, projektnega partnerja, da bi mladim omogočili neposredno izmenjavo s političnimi predstavnicami in predstavniki 19 članskih mest. Mladi so zbranim predstavili že uresničene dejavnosti in za skupno mizo snovali nove, konkretne ukrepe za podnebju prijazno izvedbo prireditev. Za društvo je projekt predstavljal izjemno priložnost za krepitev soudeležbe (participacije) mladih v alpskih mestih.

Zavzeto in spodbujajoče

Sodelujoči iz Belluna/IT so postali ambasadorke in ambasadorji »SDGjev« – ciljev trajnostnega razvoja –  dajejo glas trajnostnim ciljem v kratkih posnetkov o raznih temah ter aktivno sodelujejo na dogodkih, kot je »CittàSlow Summit« v Orvietu/IT. Mladi v slovenski Idriji so si denimo omislili koncept izposojevalnice najrazličnejših predmetov, kot denimo elektronike, družabnih iger ali zimske športne opreme. V prav tako slovenskem Tolminu je skupina mladih, vključenih v projekt »Alps2030«, v sodelovanju s študentkami in študenti arhitekture v šolski knjižnici zasnovala učni kotiček in izdelala torbe iz starih oblačil.

»Veselje in velika prizadevnost mladih pri prispevanju k uresničevanju trajnostnih ciljev na lokalni ravni navdihujeta tudi nas«, z  navdušenjem poudarja Branka Hrast Debeljak, ravnateljica Gimnazije Tolmin/SI. Projekt je pri sodelujočih zapustil neizbrisen pečat: »Uresničitev naših idej je dokaz, da lahko mladi postorimo marsikaj in tudi druge spodbudimo k trajnostnejšem življenju«, pravi Zala Kacafura Stanič.

Projekt »Alps2030« predstavlja kooperacijski projekt Mednarodne organizacije za zaščito Alp CIPRA International, društva »Alpsko mesto leta«, lihtenštajnske organizacije za delo z mladimi Stiftung Offene Jugendarbeit Liechtenstein (Schaan, Planken in Eschen-Nendeln/LI) ter alpskih mest Idrije/SI, Tolmina/SI in Belluna/IT. Finančna podpora je bila zagotovljena s sredstvi iz programa EU Erasmus+ in prispevkom sklada LIFE Klimastiftung Liechtenstein.

Več o projektu

www.villedesalpes.org/alps2030/