Zgodovina delovanja

Tukaj najdete mejnike društva od njegove ustanovitve leta 1997:

Ustanovitev
Leta 1997 je bil razvit projekt “Alpsko mesto leta” in istega leta je bil naziv prvič za dve leti podeljen mestu Beljak.
1997

Idejo za uresničitev pobude “Alpsko mesto leta”, je razvilo avstrijsko mesto Beljak, navdih za to pa je med drugim prispeval Gerhard Leeb. Razvila se je iz želje, da bi oblikovali modele trajnostnega razvoja, ki bodo uskladili enkratnost naravne krajine alpskega sveta z gospodarsko dejavnostjo in mestnim življenjem. Eden od poglavitnih ciljev je bilo prizadevanje  številnih organizacij, med drugim tudi Mednarodne komisije za varstvo Alp CIPRA, da bi Alpsko konvencijo kot mednarodno pogodbo uresničevali v praksi ter da bi politike in v enaki meri tudi državljane seznanjali o nujnosti trajnostnega razvoja v domačem življenjskem okolju.

Sekretariat
V prvih nekaj letih sta delo društva podpirala mesto Beljak in Tony Kübler , kasneje pa sta vodenje sekretariata za nekaj let prevzela italijanski Trento in Ettore Bonazza. Od leta 2003 je bilo vodenje sekretariata zaupano CIPRI International. V vodstvu in upravnem odboru društva se je zamenjalo več ljudi, med njimi Michel Revaz, Andreas Götz, Aurelia Ullrich, Serena Rauzi, Madeleine Rohrer, Andreas Pichler in Magdalena Holzer.Od leta 2016 do 2022 bo sekretariat vodila CIPRA International skupaj s Claire Simon iz podjetja Val&Monti / OXALIS Scop SA. Od leta 2022 bo sekretariat vodila Magdalena Holzer iz CIPRA International.
od 1997
Interesno združenje
Razvoj mreže je kmalu zahteval reorganizacijo in 22. marca 2003 je bilo ustanovljeno interesno združenje “Alpsko mesto leta”.
2003
Ustanovitev društva
Zaradi pravnih razlogov se je interesno združenje novembra 2006 ponovno preoblikovalo v društvo “Alpsko mesto leta e.V. – Ville des Alpes de l’Année – Città Alpina dell’anno – Alpsko mesto leta”.
2006
Predsedniki
Za prvo predsednico interesnega združenja (in nato društva) je bila imenovana Colette Patronin iz Gapa / FR. Na tem položaju je ostala do leta 2010. Nasledil jo je Hubert Buhl iz Sonthofna / DE, v obdobju 2010 do 2013, njega pa Thierry Billet iz Annecyja / FR do leta 2020. Od leta 2020 sta sopredsednika združenja Ingrid Fischer iz Sonthofna/DE in Uroš Brežan iz Tolmina/SL.
od 2006
Memorandum o soglasju
11. januarja 2008 sta društvo Alpsko mesto leta in Alpska konvencija v Memorandumu o soglasju potrdila svojo pripravljenost za dolgoročno sodelovanje.
2008
Projekti
Od sodelovanja v projektu Alpstar (Interreg Alpine Space) leta 2011 je društvo dalo pobudo ali pa neposredno sodelovalo pri štvilnih projektih, ki se financirajo iz evropskih programov ali nacionalnih delegacij Alpske konvencije.
od 2011
20. obletnica
Združenje praznuje 20. obletnico delovanja.
2017
Sedež društva
Vrsto let je imelo društvo svoj sedež v Bad Reichenhall/DE, od leta 2019 pa se ta nahaja v Sonthofnu/DE.
od 2019