Passy: Pester program najnovejšega »Alpskem mestu leta«

Passy se je pridružil društvu »Alpsko mesto leta«, da bi se kanil (o)bogatiti z izkušnjami drugih članskih mest, okrepil svojo alpsko kulturo in uveljavil zavezanost trajnostnemu razvoju. Naziv »Alpsko mesto leta 2022« sprejema kot spodbudo za izvajanje trajnostnih ukrepov, skupne projekte in izmenjavo idej z ostalimi alpskimi mesti.

Passy se bo osredotočal na tri poglavitne teme in na organizacijo dogodkov, ki odražajo alpsko identiteto francoskega alpskega mesta:

Skupnostna kuhinja

V kuhinji Frioland, ki jo od začetka januarja upravlja občina, pripravljajo do 900 obrokov za otroke in starejše. Cilj je ponuditi kakovostno in izbirano hrano lokalnih proizvajalcev. Otroci lahko sodelujejo v »kuhinjskem« odboru in sodelujejo pri sprejemanju odločitev.

Varčevanje z energijo in kakovost zraka

Kako izboljšati kakovost zraka in zmanjšati porabo energije? Občina zagotavlja informacije o rezultatih (kWh, CO2 in trdni delci), doseženih z energetskimi prenovami in ukrepi mehke mobilnosti. Od junija 2022 lahko uporabnice in uporabniki aplikacije Air Attitude prispevajo k zbiranju podatke o individualnih vsakdanjih dejavnostih lokalnega prebivalstva, z namenom zagotavljanja podatkov za analizo dejanskega stanja in spodbujanja ukrepov za izboljšanje kakovosti zraka.

Podatki o porabi energije v javnih stavbah so javnosti tudi dostopni. V odprtih forumih se razpravlja tudi optimizaciji energetske učinkovitosti.

Spoštovanje naravnih prostorov s trajnostno turistično ponudbo

Od 8. do 10. julija bo na planoti Plateau d’Assy potekal planinski pohod Trail du Tour des Fiz: edinstven, okolju prijazen dogodek v osrčju pristne naravne dediščine.

Leta 2023 bo na območju smučišča Plaine Joux žičnica obratovala vse leto. Hkrati bo Oddelek za inovativni gorski turizem Savojske univerze v Mont Blancu pričel z razvojem odgovornega in ustvarjalnega turističnega koncepta za planoto d’Assy do Plaine Joux, ki bo temeljil na spoštovanju narave in mehki mobilnosti.

Izmenjava idej

Od 5. do 7. avgusta bodo barve alpskega loka v središču pozornosti na 32. mednarodnem sejmu planinske literature v Passyju. Na omenjenem festivalu književnosti bosta aktivno sodelovala tudi Brig-Glis (CH) in Trento (IT), sicer prav tako članski mesti društva »Alpsko mesto leta«.

Od junija do oktobra se bo v lokalnem centru Parvis des Fiz odvijal dogodek, imenovan “Podnebna sreda”, namenjen ozaveščanju obiskovalk in obiskovalcev o zgodovini podnebja in podnebnih sprememb v pokrajini Mont Blanc.

Podnebne spremembe na območju Alp so v središču trajnostnih ukrepov, katerim so se bili zaprisegli v Passyju. Najnovejše »Alpsko mesto leta« v času uradovanja načrtuje tri strokovne konference, namenjene izmenjavi informacij, izkušenj in primerov dobre prakse, kakor tudi več delavnic na temo podnebja v gorah. Meseca novembra bo Passy gostitelj konference o mednarodnem cestnem prometu, na kateri se bo razprava osredotočala na trenutne izzive na tematskem področju na območju Alp in na obetajoče se, nemara tudi širše prenosljive rešitve.

 

Dogodki v letu 2022

 • 21. maj: Otvoritev skupnostne kuhinje
 • 22. junij: “Podnebna sreda” v centru Parvis des Fiz (ob 19.30).
  Pogovor s častnim gostom Jeanom-Baptistom Bossonom, raziskovalcem in glaciologom s Konservatorija za naravne prostore Haute-Savoie (ASTERS), sicer tudi članom Mednarodne zveze za varstvo narave (IUCN), na temo zgodovine podnebja in o tem, zakaj je čas, v katerem živimo, prežet s tolikimi posebnostmi.
 • 8.-10. julij: 13. Planinski pohod Trail du Tour des Fiz na planoti Plateau d’Assy.
 • 5.-7. avgust: 32. mednarodni sejem planinske literature v Passyju na temo “Alpski lok”.
 • 21. september: “Podnebna sreda” v centru Parvis des Fiz (ob 19.30).
  Tema: Krajina in viri pokrajine Mont Blanc v kontekstu podnebja. Častni gost: Ludovic Ravanel, geomorfolog in raziskovalec v laboratoriju Edytem (Savojska univerza) francoskega državnega znanstvenega inštituta CNRS.
 • 5. oktober: “Podnebna sreda” ob 19.30 v centru Parvis des Fiz.
  Tema: Kako se bosta kmetijstvo in prehrana razvijala do leta 2050? Okrogla miza s predstavnicami in predstavniki Francoske kmetijske zbornice ter s članicami in člani organizacije za trajnostno gorsko kmetijstvo SICA du Pays du Mont-Blanc in Združenja za razvoj ekološkega kmetijstva Adabio.
 • 14. oktober: Praznični večer na temo “Leto v alpskem mestu” v centru Parvis des Fiz. (Udeležba mogoča le ob pravočasni prijavi).
 • 26. oktober: Delavnice na temo “Podnebna uganka”.
 • 30. november: Konferenca o mednarodnem cestnem prometu (dogodek dostopen širši javnosti).

> Več o tem (en)