Vnovično članstvo Sondria v mreži alpskih mest leta

V društvu Alpsko mesto leta pozdravljajo vnovično članstvo italijanskega Sondria. Glavno mesto Valtelline, ki je leta 2007 postalo ‚alpsko mesto leta‘, je leta 2015 iz društva izstopilo. V preteklih letih pa se je Sondrio začel vse bolj usmerjati v trajnostni razvoj, kar namerava nadaljevati tudi v prihodnje, zato se je društvu po nekaj letih spet pridružil.

»Zelo nas veseli, da smo znova člani družine alpskih mest,” je bila navdušena svetnica Marcella Fratta. Kot je pojasnila, Sondrio že vrsto let izvaja ukrepe na področju varstva okolja in trajnostnega razvoja, zdaj pa si bo lahko izkušnje in znanje o teh temah izmenjeval tudi znotraj mednarodne mreže.

Mesto želi okrepiti zlasti področje e-mobilnosti, med drugim je izvedlo naložbe v souporabo koles, gradnjo pokritih parkirišč za kolesa ter uvedbo e-avtobusa za študente in prebivalce. Razširilo je tudi mrežo kolesarskih in pohodniških poti, kar bo turiste in obiskovalce spodbudilo k okolju in podnebju prijaznemu raziskovanju številnih zgodovinskih stavb in trgov, gradov in drugih kulturnih znamenitosti.
Pomembna tema v bližnji prihodnosti so olimpijske igre leta 2026, na katere se pripravljajo tudi v pokrajini Sondrio. Mesto Sondrio sodeluje zlasti v razpravah o mobilnosti in infrastrukturi.

Močan steber v regiji
“Sondrio je za sodelovanje v društvenih dejavnostih izjemno zainteresiran,” je prepričan Norbert Weixlbaumer, predsednik žirije pri društvu Alpsko mesto leta. “Želi dajati dober zgled in izvajati ukrepe v smislu zahtev Alpske konvencije.” Predsedstvo je že izrazilo svoje zadovoljstvo zaradi vnovičnega članstva, ki ga je v mreži pridobil Sondrio. Poleg Morbegna je v dolini zdaj še en močan steber, ki se zavzema za trajnostni razvoj.

O zavzetosti in motiviranosti Sondria se bodo predstavniki društva lahko kmalu prepričali tudi sami, saj jih bo ta marca povabil na generalno skupščino.


Fotografija: članica predsedstva Barbara Greggio (Biella), mestna svetnica Marcella Fratta (Sondrio), direktorica Magdalena Holzer (Alpsko mesto leta), župan Marco Scaramellini in mestni svetnik Michele Diasio (Sondrio).