Voda v življenjskem ciklu alpskih mest

Voda je ena najpomembnejših ekosistemskih storitev, ki jih gore zagotavljajo mestom. Kako lahko vodo ohranimo v življenjskem ciklu naših mest? Kako lahko zgradimo nizkopražno, modro infrastrukturo? Kako je videti smiselna prihodnost alpske vode in žejnih velemest naokrog Alp?

Stefan Hasler iz švicarskega združenja za odpadne vode Verband Schweizer Abwasser bo o teh vprašanjih ter možnih rešitvah in konkretnih ukrepih spregovoril na predavanju v petek, 13. oktobra, ob 14. uri v muzeju alpskih mest  AlpenStadtMuseum v Sonthofnu/D. Predstavil bo koncept spužvastega mesta v Baslu/CH. Po tem načelu se lahko deževnica kot v spužvastih struktura vse bolj shranjuje v tleh in izhlapeva skozi mestno zelenje.

Po predavanju bodo mladi iz različnih alpskih mest predstavili svoje zamisli o varčni rabi vode in jih skušali v sledeči razpravi še nadgraditi.

Voda

Predavanje & razprava
Petek, 13. oktobra 2023
Muzej alpskih mest AlpenStadtMuseum Sonthofen

14:00 – 14:45: Predavanje Stefana Haslerja, švicarsko združenje za odpadne vode Verband Schweizer Abwasser
15:00 – 16:30: Zamisli mladih iz alpskih mest in razprava

Dogodek bo potekal po skupščini članov društva Alpsko mesto leta, zato bo simultano tolmačen v štiri osrednje alpske jezike: nemščino, francoščino, italijanščino in slovenščino.

Prenos v živo

Referati bodo v živo prenašani tudi prek Zooma. Za spletno povezavo do virtualnega dogodka lahko zaprosite tukaj.

Zainteresirane vljudno vabimo tudi k udeležbi na javnem in brezplačnem dogodku na samem kraju.