Biella je Alpsko mesto leta 2021

Mednarodna žirija je za Alpsko mesto leta 2021 proglasila italijansko mesto Biella v regiji Piemont. Biella se je tako pridružila čezmejni mreži »Alpska mesta leta«, katere namen je izvajanje Alpske konvencije in spodbujanje trajnostnega razvoja. Prvi uradni mednarodni sestanek bo potekal virtualno 2. decembra 2020. Praznični dogodek v živo naj bi se izpeljal najpozneje meseca maja 2021 pod pogojem, da bodo to dovoljevale takratne zdravstvene razmere. To pa ne preprečuje delegaciji iz Bielle, da si takoj zaviha rokave in se zagnano loti dela.

»V veliko veselje nam je, da se lahko naše mesto ponaša z nazivom Alpsko mesto leta 2021,« je hvaležno izjavil župan Corradino. »Pristop k mednarodni mreži, ki združuje več alpskih mest, je za Biello pomembna spodbuda in priložnost na poti trajnostnega razvoja. Prepričani smo, da so lahko sodelovanje, soočanje in cilji Agende 2030 za trajnostni razvoj pomembne referenčne točke za razvoj našega prostora.«

Bielli in njenim 44.000 prebilvalcem so ta naziv podelili za vse, kar je doslej izpeljala skladno z vodilnimi načeli Alpske konvencije, kakor tudi za njeno angažiranost za prihodnost. Mednarodna žirija Društva je v obrazložitvi izbora izpostavila povezanost tega mesta s podeželjem in njegova prizadevanja pri doseganju trajnostnih ciljev ne le pri projektih, ki se nanašajo na hribovita območja, temveč tudi pri projektih, ki zadevajo urbano okolje.
Poleg tega je Biella leta 2019 pridobila naziv Unescovega ustvarjalnega mesta, s čimer se je pridružila Unescovi mreži »Creative Cities«, ki ima kot namen povezovanje mest celega sveta za izmenjavo izkušenj na umetnostnem in kulturnem področju.

Čeprav je predvidena časovnica zaradi trenutnih zdravstvenih razmer zelo prožna, je mesto Biella za naslednje leto predvidelo več dogodkov: praznično pobudo z vsemi drugimi Alpskimi mesti, ki naj bi potekala istočasno z letnim posvetom Mednarodne komisije za varstvo Alp – CIPRA, pobudo Znanja in okusi Alp na območju Bielle, Mednarodni festival fotografije in Festival trajnosti.