Sporočila za medije

Francosko mesto Passy je 14. oktobra 2022 slavnostno obeležilo naziv »Alpsko mesto leta 2022«. Praznovanju so se pridružile tudi delegacije iz drugih članskih mest in številne domačinke ter domačini. Župan Raphaël Castéra je predstavil že izvedene projekte in načrtovane pobude za trajnostni razvoj mesta.

Prenos PDF
Mladi iz različnih alpskih držav so se od leta 2020 srečevali v okviru projekta »Alps2030« in razpravljali o konkretni implementaciji ciljev trajnostnega razvoja (SDG-jev) ZN. Projektni partnerji so aktivnosti zakrožili na zaključnem srečanju v Bellunu/IT, katerega se je udeležilo približno 30 udeleženk in udeležencev.
Prenos PDF
© B. Brassoud

Francoski Passy je bil zaradi svoje trajnostne politike odlikovan z nazivom »Alpsko mesto leta 2022«. V letu, ko bo občina iz Savojskih Alp uradovala kot Alpsko mesto leta, bodo v ospredju teme, kot denimo izboljšanje energetske učinkovitosti ter kakovosti zraka in upravljanje z občutljivim naravnim prostorom.

Prenos PDF
Annecy/F © elmerjack.com
Annecy/F © elmerjack.com

V okviru projekta »Climate Action in Alpine Towns« devet alpskih mest izvaja podnebne ukrepe na področju prostorskega načrtovanja in soudeležbe občanov. Projekt se bo izvajal naslednji dve leti v okviru švicarskega predsedovanja Alpski konvenciji in Teritorialne agende 2030.

Prenos PDF
Biella © StefanoCeretti

Mednarodna žirija je za Alpsko mesto leta 2021 proglasila italijansko mesto Biella v regiji Piemont. Biella se je tako pridružila čezmejni mreži »Alpska mesta leta«, katere namen je izvajanje Alpske konvencije in spodbujanje trajnostnega razvoja.

Prenos PDF
UrbaBio

Gradnja dvignjenih gredic, sprememba namembnosti parkirnih mest, zamenjava plastičnih steklenic: Na koncu projekta LOCAL so se mladi iz Tolmina / SI, Idrije / SI in Schaana / FL na trajnsotni načim odpeljali v CŠOD Škorpijon pri Mariboru, kjer so predstavili svoje dejavnosti za več trajnostni življenjski slog.

Prenos PDF
Innsbruck © CarolineBegle
Innsbruck © CarolineBegle

Kakšne bodo Alpe jutrišnjega dne, je bilo osrednje vprašanje, s katerim so se ukvarjali udeleženci Alpskega tedna Intermezzo 3. in 4. aprila 2019 v avstrijskem Innsbrucku. Prav tako so izoblikovali politične zahteve, ki so nato bile predstavljene XV. Alpski konferenci, ki je potekala istočasno.

Prenos PDF
© ClickAlps Morbegno

14. marca 2019 bo Morbegno v Lombardiji (Italija) v okviru slovesne prireditve uradno prevzel naziv Alpsko mesto leta. Društvo se že veseli, da bo naziv lahko predalo županu Andrei Ruggeriju, ki se je ob tem zahvalil z naslednjimi besedami: „Ponosni smo, da smo postali nosilci naziva Alpsko mesto leta 2019, saj ta za nas pomeni potrditev, da je bila naša odločitev za koncept trajnostnega razvoja pravilna, obenem pa tudi motivacijo, da naša prizadevanja v tem smislu še nadgradimo in okrepimo.

Prenos PDF

Vpis na listo za medije

Vpišite svoje podatke v seznam za prejemanje e-novic: