Trento © Ph.Luisella Decarli

Trento / Italija

Alpsko mesto leta 2004

Trento © Ph.Luisella Decarli

Trento

Alpsko mesto leta 2004

Podatki & številke

118902
Število prebivalcev
16396
Študenti na Univerzi v Trentu
158
Površina v km²

Kot glavno mesto je Trento politično in upravno središče dežele Trentino-Južna Tirolska in avtonomne pokrajine “Trentino-Alto Adige”. Sodelovanje mesta z njegovo okolico poteka na različnih ravneh, tesno je povezano tudi z okoliškimi gorskimi območji. Narava z reko Adige/Etsch in pogorjem Monte Bondone je tudi danes na dosegu roke, pred vrati mesta.

Trento je bil ustanovljen v času rimskega cesarstva, v njem je zasedal tridentinski koncil (1545-1563). Je sedež kulturnih ustanov mednarodnega slovesa, mesto umetnosti, dragocenih zgodovinskih spominov in kraj, kjer se srečujeta italijanska in srednjeevropska kultura, ki ju je med seboj še vedno mogoče razlikovati po arhitektonskih slogih.

Posebnega pomena za Trento so tako univerza kakor tudi številni raziskovalni inštituti, med drugim Kulturni inštitut, Center za ekologijo Alp, Eksperimentalni inštitut za gozdarstvo in čebelarstvo ter Raziskovalno središče FIAT.

Trento je alpsko mesto tako po zemljepisnem položaju kakor tudi po močni povezanosti ljudi in gora. Najboljši primer za to je Monte Bondone, ki leži znotraj občine. Ob vzpenjanju na goro, naletimo najprej na vinograde in kostanjeve gaje okrog Sardagne, nato pa se pred nami razprostrejo gorska smučišča in proge za tek na smučeh pri Viote na višini 1600 metrov v pogorju Brenta v Dolomitih, naravnem parku mesta.

Potrebno je dodati, da je mestna občina tako kot številne druge v Evropi skupaj z domačimi akterji v gospodarstvu in družbi sprožila proces participativnega strateškega načrtovanja. S tem želi razviti obliko upravljanja mesta, ki bo temeljila na skupni viziji prihodnosti, katere cilj je doseči večjo kakovost življenja meščanov Trenta.

Mnenje žirije …

Brez pretiravanja lahko Trento s svojo izredno bogato kulturno dediščino in z dinamičnim modernim razvojem imenujemo alpsko mesto par excellance. Kdor se sprehodi po starem delu Trenta, v enaki meri začuti tako dih zgodovine sredi veličastnih renesančnih zgradb kot živahen utrip današnjega časa. Poleg tega je dal Trento, kot še nobeno drugo mesto doslej, vsealpskemu sodelovanju pomemben zagon. V zvezi s tem velja omeniti zlasti dvoje: Več kot pet desetletij v Trentu vsako leto poteka mednarodni festival gorniškega filma ``Gora - raziskovanje in avantura`` (Montagna - Esplorazione, Avventura), ki ne uživa velikega ugleda le v alpinističnih krogih, temveč privlači številne strokovnjake in ljubitelje filma iz celega sveta. Poleg tega je v Trentu že nekaj let tudi sedež sekretariata Delovne skupnosti alpskih mest, ki mu je le zaradi velikodušne podpore, ki jo mestne oblasti namenjajo tej mreži, uspelo vzpostaviti bogato dejavnost in le-to tudi razvijati. Ustanovitev Delovne skupnosti alpskih mest je bila pionirsko delo za utrjevanje vsealpskega sodelovanja in izmenjave izkušenj prek meja posameznega jezika in kot taka v celoti ustreza duhu Alpske konvencije.