Konvencija županov

Konvencija županov je evropska pobuda, katere člani so se zavezali k povečanju energijske učinkovitosti in rabi trajnostnih virov energije. Konvencijo so podpisale evropske občine oz. mesta, ki so se prostovoljno odločila izpolniti ali celo preseči cilje EU na področju energetske politike.

Društvo Alpsko mesto leta je leta 2012 postalo uradni podpornik Konvencije županov, s tem pa Konvencijo pripoznalo za lokalno skupnost pomemben instrument na področju varstva podnebja. Društvo prav tako spodbuja izmenjavo informacij med mesti, ki so podpisala Konvencijo županov, in alpskimi mesti, svoje člane pa spodbuja k uresničevanju ciljev Konvencije.

Alpska mesta leta

Biella, Morbegno, Bressanone-Brixen, Tolmezzo, Tolmin, Chamonix Mont-Blanc, Lecco, Annecy, Idrija, Bolzano-Bozen, Chambéry, Sonthofen, Trento, Belluno   so že podpisala Konvencijo županov. Omenjena mesta so med drugim pripravila akcijski načrt za trajnostno energijo in zasnovala konkretne ukrepe za zmanjšanje izpustov CO2.

Za društvo in njegove člane je pristop h Konvenciji županov bistveni element njegove podnebne politike. Alpska mesta leta jo uresničujejo z izvajanjem različnih projektov, s katerimi si prizadevajo, da bi Alpe do leta 2050 postale podnebno nevtralna modelna regija.