Belluno / Italija

Alpsko mesto leta 1999

Belluno

Alpsko mesto leta 1999

Podatki & številke

35872
Število prebivalcev
38
Število naselij
147
Površina v km²

Mesto Belluno se dviga na skalnati terasi ob sotočju Arda in Piave, obkroženo z veličastnimi Dolomiti na severu in Beneškimi Predalpami na jugu.

Belluno je mesto po meri ljudi, polno umetniških in naravnih lepot. Leži v dolini, ki ji je onesnaženje zaenkrat še prizaneslo. V bližini so številne pohodniške in izletniške poti, gozdovi, ki poskrbijo za vedno nove vtise in presenečenja. V mestu se odpirajo vrata za vstop v Narodni park Bellunski Dolomiti.

Belluno je mesto umetnosti in kulture, tu prirejajo pomembne razstave in odmevne gledališke predstave, poleg tega pa je zaradi avtocestnih povezav tudi lahko dosegljiv.

Želja mesta je, da bi uspelo združiti napredek s spoštovanjem tradicije ter se pri tem zavedati svoje vloge kot glavnega mesta gora in kot mesta z alpsko identiteto. Vse to so nepogrešljive značilnosti Belluna, alpskega mesta leta 1999.

Mnenje žirije…

Belluno predstavlja vznemirljivo stičišče med alpsko in mediteransko kulturo, saj kot edina gorska pokrajina v Benečiji daje pomembne vseitalijanske pobude za ohranitev alpske tradicije in identitete. Belluno želi kot ``Alpsko mesto leta 1999`` razviti trajnostne koncepte na ravni mesta in province, da bi z novimi idejami in pobudami ustavil izseljevanje s podeželja in povečal sposobnost preživetja gorskih provinc v Italiji in Evropi.