Youth Alpine Express

Tehnološke inovacije same niso zadosten ukrep za rešitev problematike zmanjšanja emisij CO2. Svoj način življenja bodo morali spremeniti tudi prebivalci in obiskovalci Alp. Projekt Youth Alpine Express je v takih spremembah prepoznal priložnost za izboljšanje kakovosti življenja, zato je bil njegov cilj spodbujanje mladih iz vseh alpskih držav k izkustvenemu doživljanju in preizkušanju novih oblik mobilnosti. Podnebju prijazni, okoljsko ozaveščeni in premišljeni načini potovanja bodo tako sami postali pustolovščina in bodo hkrati ustvarjali nove priložnosti.

Potovanje mladih na Svetovno razstavo v Milano je bila ena od štirih etap projekta Youth Alpine Express. Naslednja cilja sta bila še Ruggell v Lihtenštajnu, kjer je 25. in 26. septembra 2015 CIPRA na svoji letni strokovni konferenci  razpravljala o okoliščinah za nastanek družbenih sprememb, in Bassano del Grappa v Italiji,  kjer je marca 2016 zasedal Mladinski parlament Alpske konvencije (YPAC). Zadnja etapa projekta Youth Alpine Express je bil Alpski teden, ki so ga oktobra 2016 organizirale večje alpske mreže in organizacije skupaj z nemškim in bavarskim okoljskim ministrstvom.

Spletna stran projekta
Trajanje projekta: 2015 - 2016
Projektni partnerji: CIPRA International, Društvo Alpsko mesto leta, Alpska konvencija, občine Idrija/SI, Belluno/I in Werfenweng/A
Financiranje projekta: Nemško zvezno ministrstvo za okolje, varstvo narave in varnost reaktorjev (BMU), Erasmus+
Tehnična podpora: www.eingutertag.org