Passy / France

Alpsko mesto leta 2022

Passy

Alpsko mesto leta 2022

Podatki & številke

11319
Število prebivalcev
16
sodobnih skulptur
2804m
Najvišja točka v metrih

Passy je občina z 11.319 prebivalci, ki se nahaja v regiji Mont Blanc. S površino 8.003 ha se razprostira od bregov reke Arve na nadmorski višini 542 m do vrhov verige Fiz na nadmorski višini 2.804 m. Passy, ki leži južno od gorovja Mont Blanc, je privilegirano okolje za izvajanje številnih srednjegorskih dejavnosti, tako poleti kot pozimi. V občini so štiri glavne turistične znamenitosti: družinsko smučišče Plaine-Joux, jezero Passy, Jardin des Cimes in naravni rezervat Passy-Sixt. Njegova kulturna in arhitekturna dediščina, tako sodobna kot moderna, je izjemna, zlasti cerkev Notre-Dame-de-Toute-Grâce na planoti Plateau d’Assy. Passy ima tudi baročne verske stavbe, značilne za regijo Mont Blanc.
Posebnost občine Passy je, da je večstopenjska, sestavljena iz šestih zaselkov, od katerih ima vsak svoje značilnosti. V dolini so ohranjena kmetijska območja in obsežne gospodarske cone. Pobočje je pretežno stanovanjsko. Plateau d’Assy, ki leži na nadmorski višini več kot 1000 metrov, je bil v tridesetih letih prejšnjega stoletja in do leta 1970 eno največjih evropskih klimatskih središč. Z reorganizacijo regionalnega zdravstvenega zemljevida je izgubil svoj zdravstveni namen in postal kraj za stalne prebivalce. Postal naj bi vstopna točka za turizem v Passyju.
Občina gosti številne športne, kulturne in dediščinske dogodke: pot Tour des Fiz, mednarodni triatlon Mont Blanc, mednarodni sejem gorske knjige in festival Séchieux.
Javni organi in prebivalci so zelo aktivni na področju varstva okolja, saj se zavedajo izjemnega naravnega bogastva, katerega varuhi so.

Mnenje žirije…

Odločitev izhaja iz vloge, ki jo mesto ima na lokalni ravni in jo zaradi svoje geografskostrateške lege lahko odigra tudi v svoji bližnji okolici in na regionalni ravni. Passy leži ob povezavi Ženeve z Italijo in Švico, ob avtocesti in pred predorom Mont Blanc. V mestu so se že ukvarjali s kakovostjo zraka (izpeljanih tudi nekaj projektov), zato ima lahko Passy v omrežju Alpsko mesto leta strateško vlogo pri spodbujanju projektov in pobud v zvezi s temami, kot so ogrevanje z lesno maso in cestni promet v Alpah ter posledice za onesnaženost zraka.