Chambéry © Gilles Garofolin

Chambéry / Francija

Alpsko mesto leta 2006

Chambéry © Gilles Garofolin

Chambéry

Alpsko mesto leta 2006

Podatki & številke

58919
Število prebivalcev
6
Okraji
21
Površina v km²

Chambéry leži na robu alpskega sveta, med gorskima masivoma Bauges in Chartreuse ter največjim francoskim jezerom Lac du Bourget. Posebnost mesta je njegova lega na meji med Francijo in Italijo na eni ter alemanskimi in južnimi deželami na drugi strani. Zaradi nizke nadmorske višine (270 m) pa je za Chambéry značilno tudi milo gorsko podnebje.

Zaradi ugodne lege med jezeri in gorami Chambéry v svoji neposredni bližini nudi veliko možnosti za vodne in zimske športe.

Gore so zaznamovale razvoj mesta in njegovega prebivalstva vse do današnjih dni. Kljub urbanosti prostora Chambéry v svoji burni zgodovini nikoli ni bil protipol gorski, podeželski okolici, temveč njen sestavni del.

V zadnjih letih se je Chambéry še bolj približal gorskemu svetu, prevzel je tudi odgovornost za tri narodne oziroma naravne parke, ki ležijo na njegovem območju: Vanoise, Massif des Bauges in Chartreuse.

Prebivalci in lokalne oblasti so spoznali, da sta privlačnost in kakovost življenja v mestu v odločilni meri odvisna od njegove okolice. Mesto, ki živi, potrebuje tudi okolico, ki živi, zato pa mora biti pripravljeno tudi kaj žrtvovati. Naslednji korak je mesto naredilo z ustanovitvijo hiše zavarovanih območij (Maison des parcs et de la Montagne).

Mnenje žirije…

Zgledno sodelovanje z okoliško regijo je bilo za žirijo eden odločilnih razlogov, da je Chambéry izbrala za alpsko mesto leta. Dodatni razlogi pa so bili dolgoletna tradicija mesta pri čezmejnem sodelovanju, njegovo nesebično gostoljubje, velikodušna podpora pri organizaciji mednarodnih konferenc, vsestransko kulturno ustvarjanje in gorske organizacije iz različnih držav, ki so si Chambéry izbrale za svoj sedež. Pomembna so tudi nenehna prizadevanja oblasti in prebivalstva za večjo kakovost življenja in trajnostni razvoj, kar zagotovo ni lahka naloga v alpski aglomeraciji tovrstnih dimenzij in v času globaliziranega gospodarstva, ko je pritisk na delovna mesta izjemen.