youTurn

Cilji novega projekta youTurn so bili aktivno vključevanje mladih v odločevalske postopke na lokalni ravni, spodbujanje prenosa znanja in krepitev sodelovanja.

Mladi, mladinski delavci in politiki iz sedmih alpskih držav so v okviru projekta CIPRE youTurn od junija 2016 do maja 2017 zbirali primere dobre prakse o sodelovanju mladih v postopkih odločanja, si izmenjevali izkušnje s tega področja, pri tem črpali navdih tudi za lastne ideje in s pomočjo mentorjev  razvijali nove ideje v domačih občinah. To naj bi okrepilo mladinsko politiko in mlade spodbudilo k sodelovanju.

V vsaki občini, ki sodeluje pri projektu, je bila ustanovljena projektna skupina, ki so jo sestavljali štirje mladi in dva odrasla, predstavnika politike in uprave. V sklopu projekta sta bili predvideni dve večdnevni mednarodni srečanji vseh projektnih partnerjev. Prvo srečanje je potekalo meseca junija v partnerski občini Schaan, kjer so domače občine obravnavali z vsebinskega in ustvarjalnega vidika ter se seznanili z njihovo prakso aktivne participacije mladih. Predstavniki projektnih občin so poleg tega predstavili že uresničene projekte, na katere so še posebno ponosni, in spoznali konkretne pobude za aktivno udeležbo mladih v postopkih odločanja pa tudi druge kulture. Vsebinski poudarek je bil na odnosu do narave.

Trajanje projekta: februar 2016 - marec 2017
Projektni partnerji: Društvo Alpsko mesto leta, CIPRA International, omrežje alpskih občin Povezanost v Alpah, Naravni park Nagelfluhkette ter občine Chambéry (FR), L'Argentière-La Bessée (FR), Montafon (AT), Nenzing (AT), Schaan (FL), Siegsdorf (DE), Bregenzerwald (AT)
Financiranje projekta: Erasmus+