Chamonix © Karine Payot

Chamonix-Mont-Blanc / Francija

Alpsko mesto leta 2015

Chamonix © Karine Payot

Chamonix

Alpsko mesto leta 2015

Podatki & številke

8611
Število prebivalcev
182
Dolžina smučarskih prog v km
116,53
Površina v km²

Turizem je v gospodarskem smislu najpomembnejši steber francoskega mesta Chamonix-Mont-Blanc. To “glavno mesto alpinizma” letno obišče pet milijonov turistov. Projekt na temo ekoturizma, ki se je začel izvajati že pred pridobitvijo naziva Alpsko mesto leta,  je bil v prvi vrsti namenjen ozaveščanju občanov, gostiteljev in obiskovalcev o okolju prijaznem turizmu.

Dolgoročno želi Chamonix-Mont-Blanc vzpostaviti pogoje za inovativni in trajnostni razvoj gospodarstva. Pri tem se osredotoča predvsem na varstvo naravih virov.

Chamonix- Mont-Blanc je kot prva občina v francoskih Alpah izdelal “teritorialni podnebni načrt”. Le-ta ima za cilj zmanjševanje izpustov CO2 in znižanje porabe energije, posebno mesto pa v njem pripisujejo tudi mobilnosti. Zato lahko od leta 2005 domačini in gostje na območju mesta brezplačno uporabljajo javna prevozna sredstva. V letu 2015  so obnovili tudi železniško progo Chamonix – Fayet Vallorcine, ki  ponuja povezavo vsakih 30 minut.

Ker je lahko trajnostna mestna politika uspešna le ob sodelovanju občanov, ki z občino delijo vizijo in ukrepe, se je mesto Chamonix-Mont-Blanc odločilo za participacijo meščanov. Zato je mesto ob začetku leta, v katerem je nosilo naziv Alpsko mesto leta, povabilo okoljske organizacije, društva in predstavnike civilne družbe na delavnico o prihodnosti, katere cilj je bilo iskanje in opredelitev možnosti sodelovanja za leto 2015.

Mnenje žirije…

K nominaciji mesta Chamonix so odločilno prispevale predvsem naslednje aktivnosti: 150. obletnica vrhunca zlate dobe alpinizma (Golden Age of Mountaineering), v okviru katere so bili organizirani številni pomembni mednarodni dogodki in pri katerih so sodelovali tako Zermatt in Grindelwald v Švici kot Valtournenche in Courmayeur v Italiji. Chamonix je poleg tega aktivni član podnebno-energetskega načrta (``Plan Climat Enérgie Territorial``), katerega glavni cilj je zmanjšanje energetske porabe in proizvodnje CO2. Prepričljiv je bil tudi podatek, da je preko 90 % ozemlja občine Chamonix opredeljenih kot zavarovano območje. Poleg tega Chamonix načrtuje participativno upravljanje naravnih virov s pomočjo znanstvenih programov, vključevanja lokalnega prebivalstva in organizacije dogodkov za turiste.