Bolzano-Bozen / Italija

Alpsko mesto leta 2009

Bolzano-Bozen

Alpsko mesto leta 2009

Podatki & številke

107407
Število prebivalcev
3
Jezikovne skupine
52,3
Površina v km²

Zaradi svoje ugodne lege, južno od prelaza Brenner, se je na tem območju že zelo zgodaj razvila trgovina, kasneje pa je mesto dobilo še pečat trgovskega centra. Tudi danes so trgovinski in iz njega izhajajoča storitveni in turistični sektor nosilni stebri domačega gospodarstva. Železniška proga in avtocesta peljeta neposredno mimo mestnega središča, kar mestu omogoča navezavo na mednarodno prometno omrežje, povzročata pa  močne obremenitve tamkajšnjega naravnega okolja. Zlasti v vremensko neugodnih razmerah (inverzija) se v bolzanski kotlini nakopičijo škodljiva onesnaževala zraka, ki jih povzroča predvsem promet.

Pomembno vlogo ima tudi turizem. Zlasti je cenjeno zgodovinsko središče Bolzana, turistični zanimivosti pa sta Messnerjev planinski muzej »Mountain Museum« in arheološki muzej, v katerem je razstavljena 5.400 let stara ledeniška mumija »Ötzi«. Bolzano je nadvse primeren tudi kot izhodišče za pohodniške in kolesarske izlete v bližnji gorski svet, denimo v Dolomite.

Mnenje žirije…

Leta 2005 je pokrajina Bolzano sprejela Načrt izboljšanja kakovosti zraka, ki med drugim predvideva omejitve prometa ob prometnih konicah in celo vrsto drugih ukrepov. Pomembna je tudi sklenitev dogovora na področju varstva podnebja (t.i. podnebni pakt). Mesto Bolzano naj bi v naslednjem desetletju postalo podnebno nevtralno mesto. Svoje vodilne misli in ideje o trajnostni prihodnosti je mesto izoblikovalo v strateškem razvojnem načrtu. Omenjeni temeljni dokument med drugim Bolzano opredeljuje kot ``mesto gora`` in ``vrata v Dolomite`` in želi povečati poment navezanosti mestain gorskih območij. To je tudi eden od petih ciljev projekta »Alpsko mesto leta«. Strateški razvojni načrt pa vsebuje še druge projektne cilje, kot so sodelovanje z drugimi mesti na območju Alp, trajnostna raba virov, udeležba meščanov in ljudi drugih kultur v življenje mesta.