Morbegno / Italija

Alpsko mesto leta 2019

Morbegno

Alpsko mesto leta 2019

Podatki & številke

12034
Število prebivalcev
35
Okraji
293,7
Površina v km²

Aktivno manjše mesto v dolini Valtellina, v neposredni bližini Comskega jezera, se ponaša z bogato zgodovino in kulturo, zelo priljubljeno pa je tudi med ljubitelji gibanja Slow Tourism.

V alpskem mestu leta 2019 stavijo na lokalne vrednote, saj spodbujajo regionalno kmetijstvo in njegove proizvode kakor tudi trajnostno oskrbo z energijo iz  sistemov daljinskega ogrevanja. V  mestu na severu Lombardije dosledno zmanjšujejo obseg prometa, ukvarjajo pa se tudi s preoblikovanjem mestnih zelenih površin, pri čemer upoštevajo zlasti potrebe gibalno oviranih oseb, družin in otrok. Prav tako Morbegno spodbuja posredovanje znanja o kulturi lastnega mesta in regije in pri tem pozornost posveča predvsem mladim in družinam.

Morbegno je zaradi svojega premišljenega delovanja alpsko mesto v pravem pomenu besede: njegovo zavzemanje za povečanje vrednosti tako mestnega prostora kot okoliških območij spodbuja trajnostni turizem. Dolgoročno prostorsko načrtovanje, ki je prijazno do okolja, prenova zgodovinskih stavb,  razvoj zelenih virov energije in spodbujanje gorskega kmetijstva – vse to je trdna podlaga za uspešno prihodnost mesta.

Mnenje žirije…

Vsebine, s katerimi se Morbegno aktivno ukvarja v okviru Alpske konvencije, so »Prostorsko načrtovanje in trajnostni razvoj«, «Energetika«, »Turizem in prosti čas« in »Gorsko kmetijstvo«. Poleg tega obstaja velika pripravljenost za sodelovanje z okolico. Storitve, ki jih Morbegno kot vodilno mesto ponuja svoji okolici, so zelo raznolike. Deklaracijo o prebivalstvu in kulturi lahko razumemo kot vodilni element, tako v povezavi z dejavnostmi v mestu kot zunaj njega.