Herisau / Švica

Alpsko mesto leta 2003 (ni član društva)

Herisau

Alpsko mesto leta 2003

Podatki & številke

15745
Število prebivalcev
837
Leto prve dokumentirani omembe
25
Površina v km²

Herisau združuje prednosti vasi in mesta, tradicije in sodobnega časa. Umeščen je med nežno hribovje Appenzell, a nikakor ni zaprt vase, odpira se proti gori Säntis, območju Züricha in Bodenskemu jezeru.

Herisau si prizadeva za uveljavljanje načel trajnostnega razvoja, zanj je značilna velika kulturna zavzetost, gospodarstvo pa je trdno in inovativno. Herisau, ki leži v neposredni bližini St. Gallna, odpira vrata v nenadomestljivo kulturno krajino dežele oziroma kantona Appenzell.

V Herisauu se zavedajo, da so bolj mestnega kot vaškega značaja, in so pripravljeni, da se s problemi in izzivina področju prometa, šolstva, socialnih zadev, mladinske politike, varnosti, pri zagotavljanju nakupovalnih možnosti, načrtovanju središča kraja ter ustvarjanju delovnih mest, spopadejo dejavno, samozavestno in v novem duhu.

Mnenje žirije…

Čeprav leži neposredno ob gosto naseljenem območju švicarske prestolnice, Herisau ohranja svoj lasten, močan profil. Spoštovanje tradicije in odprtost do inovacij dajeta mestu posebno, vznemirljivo dinamiko. Zdi se, da simbioza med kmetijstvom in visoko tehnologijo tukaj še kako uspeva. Prihodnost je zato zelo obetavna. Kulturno življenje je raznoliko. Majhno švicarsko mestece Herisau je resnična obogatitev mreže alpskih mest.