Gap / Francija

Alpsko mesto leta 2002 (ni član društva)

Gap

Alpsko mesto leta 2002

Podatki & številke

40895
Število prebivalcev
2360
Najvišja točka nad morsko gladino v metrih
110
Površina v km²

Gap, glavno mesto departmaja Hautes-Alpes, leži v regiji Provansa-Alpe-Azurna obala in je eno najpomembnejših mest med Torinom, Aix-en-Provenceom, Grenoblom in Sredozemskim morjem.

Mesto je gospodarska, turistična, trgovska in kulturna metropola na območju sicer redko poseljenih Južnih Alp. V primerjavi z razvojnimi modeli zadnjih let, ki so doslej zaznamovali večino alpskih mest, pripisuje Gap velik pomen svoji neodvisnosti.

V svoji kandidaturi za Alpsko mesto leta je vodstvo mesta Gap izrazilo upanje, da bo znalo in uspelo izkoristiti nekatere svoje značilnosti, ki so v preteklosti veljale za pomanjkljivost (npr. odmaknjenost kraja ali slabo razvita industrija), in jih uporabiti kot prednosti pri uveljavljanju trajnostnega razvoja. Ključna področja pri tem so bila varstvo narave in okolja, kakovost življenja prebivalcev, povečanje vrednosti mestnega območja in razvoj univerze. Ta razvoj poteka v tesnem sodelovanju z lokalnimi kompetenčnimi centri, kot so Nacionalni botanični inštitut za alpski prostor (Conservatoire Botanique National Alpin)ter Narodni park Ecrins (Parc National des Ecrins).

Mnenje žirije…

Mesto Gap se vidi kot laboratorij za trajnosten razvoj alpskega mesta, ki si skupaj z okolico prizadeva za optimizacijo kakovosti življenja. Že v preteklosti je mesto zasledovalo cilje urbanega razvoja v skladu z Alpsko konvencijo in se izkazalo kot odgovorno središče širše regije. Odprta pripravljenost mesta za sodelovanje zagotavlja sodelovanje velikega števila organizacij, ustanov in občanov pri projektu Alpsko mesto leta.