Bad Reichenhall / Nemčija

Alpsko mesto leta 2001

Bad Reichenhall

Alpsko mesto leta 2001

Podatki & številke

18443
Število prebivalcev
5
Zavarovana pokrajinska območja
39
Površina v km²

Mesto Bad Reichenhall je sedež okraja Berchtesgadener Land v okrožju Zgornje Bavarske. Danes se mesto ozira na štiri tisoč let zgodovine poselitve, ki je večinoma tesno povezana z pridobivanjem soli iz slanice. Od sredine 19. stoletja dalje se je mesto tudi izven meja Nemčije dodobra uveljavilo kot zdravilišče in letovišče s številnimi slanimi vrelci in kopališči. Bad Reichenhall zato večino prihodkov črpa iz turizma in zdravilišč.

Zavedajoč se svoje odgovornosti je Bad Reichenhall  sprejel številne ukrepe za ohranitev svojih naravnih virov, in sicer že veliko pred oblikovanjem Agende 21 ali Alpske konvencije. Poleg odgovornosti do prebivalstva in prihodnjih generacij so bili glavni motivi za to zdravilišča, ki so bila v Bad Reichenhallu ustanovljena že sredi 19. stoletja.

Mesto že vrsto let poskuša spodbujati trajnostni turizem in je član turističnega združenja Alpskih biserov (Alpine Pearls).

Mnenje žirije…

Alpsko mesto leta se še posebej zavezuje, da bo celo leto kritično opozarjalo na položaj in funkcijo mesta v alpskem prostoru, zagotavljalo dejavno sodelovanje prebivalstva, na novo ovrednotilo odnose z regijo v svoji okolici, uresničilo konkretne primere trajnostnega razvoja v smislu Alpske konvencije ter sodelovalo z drugimi mesti v alpskem prostoru in izven njega.